Září 2011: Princezny na hrášku a tak dále

Letošní téma výtvarného kroužku pro "mrňata" je z pohádky do pohádky. První pohádkou, která na děti čekala, byla o princezně na hrášku. Začali jsme společnou prací - monotypem. Vlastně to bylo tak, že kdesi za devatero kopci devatero řekami je království, kde pokukují po nějaké té volné princezně a my jim máme poslat její "fotku". Společnými silami jsme proto vytvořili portrét "naší" princezny. Někdo stříhal obličej, někdo oči, další dostal za úkol rám - a když jsme to dali dohromady, každý si na lisu natočil klikou vlastní výtisk, který si mohli ještě dozdobit zlatou barvou.

Další dva týdny jsme vyráběli princezny z vařeček. Konečně našlo uplatnění to klubko vlny se zlatou nitkou, po kterém všichni sáhli, když vybírali barvu princezniných vlasů (dobře, to oranžové a fialové klubko schováme zase někdy na příště). U šatů jsme přemýšleli, jak to udělat, když nikdo z dětí neumí šít - nakonec jehlu a nit nahradilo tyčinkové lepidlo.

Na konci září konečně došlo i na ten hrášek. Pro obrázky nalepované z hrachu a barevných fazolí jsme použili jako podložku odřezky sololitu, aby se nezkroutily jako před lety, když jsme tuto stejnou techniku použili poprvé a lepili na papírovou lepenku. Jen hrášky jsou bohužel málo zelené, ale štětec a zelená barva to spravily.

Co na nás čeká v říjnu? Pokračujem cestou pohádkami, tentokrát je před námi les plný loupežníků, hlíny a listí.

Se starší skupinou celé září rýpeme do linolea, chceme vytvořit sadu hracích karet. Jako zpestření mezi rytím jsme si zajeli do Olomouce na festival světel a videoprojekcí "Vzáří". A linoryt byl i tématem dospěláckých večerů. Místo karetních listů jsme ale ryli listy podzimní. Tiskli jsme je na papíry ručně barvené do podzimních tonů - alespoň většinou.

3.10.2011, RJ

NAVRCHOLU.cz